Öncelikle saç biti nedir? tanıyalım.
Saç Biti Nedir?
Saç biti, insan saçına yapışarak baş derisine kafasını sokarak emdiği kan ile yaşamını sürdüren ve üreyen gri renkli küçük bir böcektir. Saç biti genel olarak 6 bacaklı olmakta, erkek ve dişi şeklinde bulunmaktadır. Yaşamını sürdürebilmek için yaklaşık 2-3 saatte bir kan ihtiyacı duyan saç biti, baş derisine kafasını sokarak bu ihtiyacını gidermektedir.
Bitlerin ve benzer parazitlerin doğada ilk olarak nereden geldiklerini bilmek mümkün olmamakla beraber, açık havada yaşamaları oldukça düşüktür. Bir bit açık havada 2-3 gün yaşayabilir. Bit yumurtasına sirke ismi verilir. Sirkeler ise açık havada 2-3 hafta kadar durabilirler.
Aslında saç biti bulaşan çocukların ya da yetişkinlerin saçını kontrol ederken gördüğümüz genelde sirkedir. Sirke saç teline yapışır ve ayrılmaz bir hal alır. Sirkeler saç telinde bu şekilde 2-3 hafta kadar durduktan sonra bit halini almaktadır. Erkek bitler sadece dölleme vazifesi görürken, dişi bitler ise yumurtlama görevinde bulunurlar. Yani sirkeleri bırakan dişi bitlerdir.
Saç Biti Nasıl Bulaşır?
Saç bitinin halk arasında daha çok kirli insanları ve saçı tercih ettiği söylenirken, aksine temiz saçada bulaşmaktadır. Bitler temiz saçı kirli saça nazaran daha çok tercih eder. 7’den 70’e her insan bitlenebilir. Çocuk veya yetişkin farketmez. Fakat çocuklarda bitlenme vakası daha çok görülmektedir. Bitlenmenin en çok görülen belirtisi baş ve ensenin daha önce hiç olmadığı gibi şiddetli ve sık aralıklarla kaşınmasıdır.
Saç biti bulaşıcıdır. Tarak, şapka, taç, yorgan, yastık, eşarp ya da peluş ve tüylü oyuncaklar gibi ortak veya kişisel olarak kullanılan her türlü eşyadan bulaşabilirler. Herhangi gibi bir bit teşhisinde bu ve benzeri eşyaları kullanmamaya özen gösterilmelidir. Saç biti olan biriyle yatılırsa yorgan, yastık vs. gibi eşyalardan bitin bulaşması kaçınılmazdır. Saç bitinin esas buluşma nedeni ise saç temasıdır. Kalabalık olan mekanlarda bit çok hızlı ve kolay bir şekilde yayılır. Okul, yuva ve kreş gibi mekanlar bu yayılmada büyük etkendirler.
Bitlenme Nasıl Anlaşılır?
Bitlenmenin en hızlı habercisi sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Bu kaşınma itibari ile bitin bulaşmış olduğunu anlamak kolaydır. Bitler açık havadan ve ışıktan kaçtıklarından dolayı saç kıllarına dikkatle baktığınızda küçük, beyaz ve oval bir şekilde oluşan yumurtaları gözlemleyebilirsiniz.
Bitlerden Kurtulmanın Yolları
- -İlk olarak aynı evi paylaşmakta olan kişiler kontrol edilmelidir.
- -Ortak ya da kişisel olması farketmeksizin kullanılan giysi, çarşaf, yastık ve havlular sıcak suyla güzelce yıkanmalı. Tarak, taç, fırça, şapka gibi başa takılan eşyalar sıcak suda bekletilmelidir.
- Ev, araba gibi kullandığımız yer ve mekanlar elektrik süpürgesi ile güzelce süpürülmelidir.
- Yıkanılamayacak türde olan eşyalar 15 gün kadar bir süreyle hava almayacak şekilde poşetlenilmelidir. Çünkü bit 2-3 gün kadar açık havada yaşayabilsede, sirkeler insan vücudu dışında 2-3 hafta kadar yaşamını sürdürebilmektedir.
Bitlenmemek ve Bitten Kurtulmak İçin Ne Yapmak Gerekir
Halk arasında böcek ilacı ile saç biti tedavisi yapıldığına dair bir görüş olsada bu kesinlikle önerilmeyen bir tedavi şeklidir. Tüm uzmanlar bu konuda asla böcek ilacı ile saç biti tedavisi yapılmaz diye uyarsada maalesef insanlar bu tedavi türünden vazgeçmemektedir. Böcek ilacı her ne kadar saçta mevcut olan bitleri zehirleyerek öldürsede, sirkeler (bit yumurtaları) böcek ilacından etkilenmeyecek ve zamanları geldiğinde tekrar bite dönüşeceklerdir. Aynı zamanda böcek ilacı zehirli bir madde olduğundan baş derisinede zarar verecektir.
Saç bitinden kurtulmak için PEDİKAP (Bit ilacı) kullanabilirsiniz. Pedikap saç biti tedavisi için üretilmiş olan içerisinde sprey, şampuan ve tarak bulunan etkili bir ilaçtır. Pedikap kullandığınız taktirde saç bitini tedavi etmiş olmanın yanı sıra gelecek 1 yılda da kesinlikle saçınız bitlenmeyecektir. Pedikap içerisinde kesinlikle bilinen bir yan etki içermez. Spreyi 100 ml olup içerisinde %96 siklometikon ve %4 dimetikon bulunmaktadır.
Pedikap şampuan, bebek şampuanı benzeri bir şampuan olup göz yakmaz. Çocuklar genelde banyo yaparken göz yaktığı için şampuandan korkup, kullanmak istemesede Pedikap bit şampuanını kullanarak rahatlıkla banyo yapabilirler. İleri ki günlerde de 1-2 haftada bir bu şampuanın kullanılması 1 yıl boyunca bitlenmeye engel olmaya sahiptir.
Pedikap satın altığınızda içerisinde bulunan tarak, diğer taraklardan farklıdır. Saçınızı taradığınız zaman sık dişlere sahip olması ile başınızda bulunan tüm bit, sirke gibi parazitlerin can yakmadan uzaklaştırılmasını sağlayacak bir özelliğe sahiptir.
Pedikap Hair Pharma güvencesi ile üretilmiş ve sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış bir üründür. Saç, kaş, etek bölgesi ve kirpikler için kullanılabilir. Türkiye’de saç bitinin oluşmasını 1 yıl boyunca önleyen tek ilaç olma üstünlüğü taşımaktadır.
Pedikap hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için http://www.pedikap.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Merhaba benim çocuğum geçen sene okula başladı ve bit bulaştı. Bu sene bit kapmaması için okul başlamadan önce kullanmaya başlasam bulaşmayı engeller mi?
evet Pedikap ın şampuanını 1-2 haftada bir kullanmanız engeller,bit tokası da olabilir